מלבד העלייה בטפילים שונים, כגון פרעושים וקרציות, חודשי האביב והקיץ מאופיינים גם בעלייה בהסתברות לפגישה עם נחשים, המתעוררים משנת החורף שלהם ויוצאים למרחב הפתוח. בישראל קיימים מספר נחשים ארסיים, אשר הנפוץ ביניהם הוא הצפע הארץ ישראלי. הנחשים הארסיים מאופיינים בשתי שיניים ארוכות וחלולות, אשר דרכן מוחדר הארס המיוצר בבלוטה מיוחדת. רוב ההכשות מתרחשות בערב ובלילה, אז יוצאים הנחשים לצוד את טרפם. בישראל דווחו הכשות צפע בבני אדם, כלבים, חתולים וסוסים.
מרכיבי הארס
נחשים ארסיים מסתמכים על החדרת ארס לבעלי חיים למטרות אכילה, על מנת להשתלט עליהם ולצוד אותם ולמטרות הגנה מפני טורפים. ארס הנחש מסוכן משום שהוא מכיל מספר מולקולות המזיקות לגוף:
1. פרוטאזות – אנזימים האחראים על פירוק חלבוני הגוף.
2. רעלנים עצביים (נוירוטוקסינים) – פוגעים בפעילות מערכת העצבים התקינה של בעל החיים. לרוב גורמים לשיתוק.
3. רעלנים לבביים (קרדיוטוקסינים) – פוגעים בתפקוד הלב ויכולים לגרום לקצב לב בלתי סדיר ולדום לב.
4. המורגינים – חלבונים הפוגעים בתאי דם, ויכולים לגרום לאנמיה, דימומים, ירידה בלחץ הדם ושוק.
5. פוספודיאסטרזות – אנזימים הפוגעים במערכת הקרישה. יכולים לגרום לקרישתיות יתר או לדימומים.
כמות הארס בהכשה גדלה ככל שהטמפרטורה הסביבתית עולה, בתחילת העונה, כאשר מדובר בהכשות הראשונות של הנחש (עם כל הכשה כמות הארס בבלוטות קטנה, ונדרש זמן לחדשה) וככל שהנחש בוגר.
סימנים קליניים
סימנים קליניים יכולים להופיע תוך מספר דקות עד שעות מההכשה.
הסימנים הנפוצים הם נפיחות באזור ההכשה, שטפי דם או דימומים, כאב, חולשה, רעד שרירים, צליעות כאשר ההכשה באזור הגפיים, ריור וקשיי נשימה כאשר ההכשה באזור הפנים והצוואר.
סיבוכים נפוצים הם זיהום אזור ההכשה בחיידקי קלוסטרידיום ונמק. סיבוכים חמורים יותר כוללים התפתחות של כשל כליות, סימנים עצביים, שוק, פגיעה כלל מערכתית ומוות.
חומרת הפגיעה ואחוזי התמותה תלויים במספר גורמים:
1. מספר ההכשות וכמות הארס שהוחדרה
2. מין בעל החיים – אחוז החתולים המוכשים נמוך מאחוז הכלבים, אך אחוזי התמותה מהכשה גבוהים יותר בחתולים מאשר בכלבים. סוסים נחשבים לרגישים ביותר ועם אחוזי התמותה הגבוהים ביותר.
3. גודל בעל החיים המוכש – אחוזי התמותה גדלים ככל שבעל החיים קטן יותר.
4. אזור ההכשה – אחוזי התמותה גדלים כאשר מדובר בהכשה בגפיים לעומת הכשה באזור הראש והצוואר.
אבחון
ברוב המקרים לא יהיה קשה להבחין בסימני שיניים באזור הנשיכה, ובנפיחות ושטפי דם אופייניים.
בדיקות דם יראו לרוב ירידה במספר טסיות הדם, עליה במספר תאי הדם הלבנים ופגיעה בתפקודי הקרישה. בנוסף יתכנו ראיות לפגיעות בשרירים ובאיברים פנימיים.
טיפול
בכל מקרה של הכשת נחש או חשד לכך יש להגיע במהירות האפשרית לווטרינר, משום שהפגיעה הולכת ומחריפה עם הזמן. יש לדאוג להרגיע את בעל החיים ולהגביל את תנועותיו ככל האפשר, על מנת למנוע מהארס להתפשט במהירות (אם הדבר אפשרי מומלץ להביא את בעל החיים על הידיים). במידה והנשיכה באזור הצוואר מומלץ להסיר את קולר.
הטיפול הראשוני במקרה הכשה הינו טיפול תומך בבעל החיים בהתאם להערכת מצבו הכללי – מתן נוזלים לשיפור לחץ הדם, מתן פלסמה או עירויי דם לתמיכה במערכת הקרישה, החדרת צינור נשימה (טובוס) והנשמת בעלי חיים המתקשים בכך.
הארס מייצר תגובת אלרגיה בגוף, ולכן יטופל בעל החיים עם דיפנהידרמין, שהוא אנטיהיסטמין המוריד את התגובה הדלקתית האלרגית. סטרואידים ינתנו במקרים של בצקת חמורה, שוק או קשיי נשימה. בנוסף יינתנו תרופות לשיכוך כאבים ואנטיביוטיקה אשר מטרתה להגן על בעל החיים מזיהומים נלווים.
במחקרים שנעשו בכלבים, מתן של אנטי-ונום (נוגדנים כנגד הארס) לא הורידה את אחוזי התמותה, בניגוד למצב באנשים. לכן אנטי-ונום יינתן רק במקרים חמורים ביותר, אשר לא משתפרים עם פרוטוקול הטיפול המקובל.
יש לזכור כי הכשת נחש יכולה להיות קטלנית עקב הפגיעה הנרחבת של מרכיבי הארס במערכות הגוף השונות, וכי בעל החיים עלול למות גם אם יקבל טיפול נאות.
צרו עמנו קשר או מלאו פרטיכם:
גישה מהירה
יצירת קשר
מייל: wagshal@gmail.com
טלפון: 03-9665615
טלפון לשעת חרום: 052-3440791
כתובת: זבוטנסקי 48 ראשון לציון.
חניה ברחוב ביתר 13
שעות פעילות המרפאה:
א’ – ה’ 09:00 – 13:00, 16:00 – 20:00
ו’ וערבי חג 09:00 – 14:00
vet4pet
שעות פעילות המרפאה:
א’ – ה’ 09:00 – 12:00, 16:00 – 19:30
ו’ וערבי חג 09:00 – 14:00
מייל: wagshal@gmail.com
טלפון: 03-9665615
טלפון לשעת חרום: 052-3440791
כתובת: זבוטנסקי 48 ראשון לציון.
חניה ברחוב ביתר 13
האתר נבנה ועוצב ע”י אדאקטיב