תוכי חולה

איך מזהים, מטפלים ומתמודדים עם תוכי חולה 

בעוד שבעלי חיים כמו כלבים וחתולים נותנים לנו לדעת ולהבין כשהם לא מרגישים טוב או חולים, עם בעלי הכנף הדבר לא בדיוק כך, ומשך זמן רב של חולי אינם חושפים שום אי נוחות. זו הסיבה שבגינה הבדיקה התקופתית אצל הווטרינר חיונית כל כך עבור בעלי הכנף אפילו יותר מעבור כל חיית מחמד אחרת. 

הכלל החשוב ביותר שיש לזכור הוא שציפורים אינן חושפות חולי. פרושו של דבר הוא שבעל כנף שמגלה סימני מצוקה זה כבר אות לחולי משמעותי, וכשהציפור או התוכי נראים חולים ממש סימן שהמצב גרוע, עד לרמת סיכון של ציפור או תוכי גוסס אבל את האבחנה הזאת בצורה מדויקת יוכל כמובן לתת רק רופא. 

 

איך לזהות תוכי חולה 

מעבר לביקורת השנתית הנחוצה אצל הרופא הווטרינר, במסגרתה הרופא בוחן את מצבו הכללי של בעל הכנף, מבצע מעקב אחר מצבו הבריאותי ומגיש טיפול מונע, מרפא או תומך- בהתאם למצב, חשוב להיות בתשומת לב שוטפת לציפור והתנהגותה. דווקא בגלל שציפורים אינן חושפות את מצבן הפנימי, הבדלים ניתן יהיה לזהות רק בהינתן תשומת לב מלאה והיכרות מעמיקה עם דפוסים נורמטיביים וחריגים של הציפור. 

מאפיינים מובהקים של חולי כוללים ניפוח הנוצות של הציפור, צרידות הקול, שלשול ושינויים בדפוסי והרכב הצואה, שינויים בדפוסי התזונה והשתייה, לאות ושינה במהלך היום, שינויים במצב הכרה ותנועה- אי תנועה או אי שקט. בנוסף יכולים להיות תסמינים נוספים כמו התעטשות או נזלת, תנועות הזנב, הצמדות לקרקעית הכלוב, שינה במהלך היום ועוד. 

 

איך לטפל בתוכי חולה 

הטיפול הטוב ביותר הוא טיפול מניעתי ולכן ההקפדה על שגרת חיים בריאה ומיטיבה היא הדרך הטובה והיעילה ביותר לשמור על בריאותו של התוכי או של כל החיי למעשה. מניעה היא הטיפול הטוב ביותר ובעוד שאי אפשר למנוע הכל, יש הרבה מאד בעיות שבהחלט ניתן וחשוב למנוע אותן. כיצד ניתן למנוע מחלות ולאפשר חיים טובים לבעל הכנף? 

ראשית, חשוב להקפיד לתת לבעל הכנף לצאת מהכלוב ולנוע בחופשיות. חיי השבי לא טובים לאף אחד וכליאה רציפה של כל חיי פוגעת בחיים, בבריאותו ובנפשו. אחד הנזקים שנגרמים באופן מובהק בא לידי ביטוי בחוסר איזון תזונתי ובפרט במחסור בסידן. לכן חשוב מאד להקפיד על תזונה מאוזנת שמכילה את כל הרכיבים ואבני הבניין הנחוצות. יחד עם זאת חשוב מאד להרחיק אבוקדו, שוקולד ואלכוהול מציפורים משום שאלו רעילים עבורם עד מאד. 

מעבר לכך, אפשר וכדאי לתת לציפורים לאכול ירקות ופירות, אבל חשוב גם לפנות את המזון בתוך כמה שעות ולא לאפשר אליו גישה מעבר לכך. 

חשוב מאד להקפיד על הידרציה והיגיינה תזונתית ולכן חשוב להקפיד על תחלופה של המזון ומי השתייה באופן יומיומי. כמו כן חשוב להקפיד על ניקיון הכלים ושמירה על סביבה נקייה באופן כללי. שגרת החלפה של מזון ושתייה תאפשר לקיים מעקב איכותי יותר על הרגלי התזונה והרוויה ותזוזות בהם. 

 

לקביעת תור לטיפול, מעקב או לקבלת ייעוץ צלצלו לטלפון מספר 03-9665615. אנחנו כאן בשבילכם. להמשך קריאה על שגרת הבריאות של חיות המחמד שלכם ולקבל מידע נוסף המשיכו לקרוא בלחיצה כאן.

צרו עמנו קשר או מלאו פרטיכם: